bus auto fiets
Naar boven
Blijf op
de hoogte
Menu
Blijf op
de hoogte

Goed nieuws voor huizenkopers

Per 1 januari 2017 gelden voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nieuwe Voorwaarden & Normen. De belangrijkste veranderingen in de regelgeving op een rij. 

In de eerste week van 2017 is er goed nieuws voor de (aanstaande) huizenkoper. De Nederlandse Vereniging Bouwondernemers (NVB) heeft in zijn bulletin van de maand december positieve ontwikkelingen gecomuniceerd. Het lijkt een mooi jaar te worden voor woningzoekers! 

Nieuwe Voorwaarden & Normen NHG per 1 januari 2017 en verruiming hypotheekbedrag
Met ingang van 1 januari 2017 geldt een nieuwe methodiek rondom de NHG-kostengrens. De maximale koopsom van een woning die met NHG gefinancierd kan worden, is per 2017 gekoppeld aan de gemiddelde koopsom van woningen in Nederland. Hierdoor kan bij een aanvraag vanaf 1 januari 2017 een woning met een koopsom / waarde tot maximaal € 245.000 worden gefinancierd met NHG.

Op 1 januari 2017 wijzigt ook de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. De NHG-regels zijn hier uiteraard op aangepast. Dit leidt tot de volgende wijzigingen:

 • De maximale Loan to Value (LTV) wordt verlaagd van 102% naar 101%. Voor energiebesparende voorzieningen (EBV) blijft deze gehandhaafd op 106% voor zover er daadwerkelijk sprake is van EBV.
 • Tweeverdieners hebben in sommige gevallen meer financieringsruimte: 60 procent van het lagere toetsinkomen mag bij het hogere toetsinkomen worden opgeteld. Voorheen was dit 50 procent.
 • Bij aankoop van een energieneutrale woning mag tot €25.000,- (In 2016 was dit € 27.000,-) buiten beschouwing worden gelaten voor het bepalen van de financieringslast.

Voor de volledige voorwaarden en normen 2017 verwijzen je graag door naar de website www.nhg.nl


Hoger hypotheekbedrag per 2017
Minister Blok heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat consumenten per 1 januari 2017 naar verwachting meer mogen lenen voor de aankoop van een woning. Dit komt enerzijds door inkomensstijgingen en koopkrachtmaatregelen, maar ook omdat het maximale bedrag dat tweeverdieners kunnen lenen wordt verhoogd. Op termijn zal ook het tweede inkomen volledig mee kunnen tellen bij de berekening van de maximale hypotheek. Goed nieuws dus! 

Bron: NVB Bulletin december 2016

 • Meer weten?

  Heb je vragen over dit project?
  Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaande knop. 

  Stel een vraag
 • KlokGroep